Welke stekker op de camping … ?

Welke stekker op de camping ? Het is een terugkerende vraag en ik ben er zelf ingedoken om niet voor verrassingen te staan. Op veel kampings in europa kun je tegenwoordig electriciteit afnemen. Dat is lekker handig voor de senseo, een leeslampje en natuurlijk de laptop.

Welke stekker op de camping ?

De standaard in europa is de zogenaamde CEE stekker. Maar wat is CEE nu eigenlijk? Van Wikipedia heb ik de volgende, af en toe tamelijk ambtelijke uitleg:

IEC 60309 is een internationale norm voor industriele stekkers, opgesteld door IEC technisch subcomite 23H. Daar waar het eerste deel van de norm IEC60309 de algemene vereisten beschrijft waaraan stekkers en verwante accessoires moeten voldoen, geeft deel 2 een dimensionele beschrijving van een hele familie stekkers en stopcontacten.
Deze stekkers, ook bekend onder de naam CEE-stekkers worden in Europa vrij universeel gebruikt voor elektrische vermogen-aansluitingen, en zijn thans ook gangbaar in de rest van de wereld. Vaak zijn dit driefasen toepassingen, maar er zijn ook andere uitvoeringen.
Het type contactdoos en contactstop is te herkennen aan de vorm en de kleur. Ze zijn verkrijgbaar voor verschillende stroomsterkten. Namelijk 16A, 32A, 63A, 125A en zelfs nog meer. Ze kunnen 3-, 4- of 5-polig uitgevoerd worden.

Tot zover de verklaring van de term CEE, niet meer dus dan een industriele norm. Op de kamping worden ze gebruikt vanwege de veiligheid. De stekkers zijn water- spatwaterdicht en daarom ook veilig buiten te gebruiken. Je ziet ze ook in de bouw vaak op werkplekken, mede vanwege het hoge amperage dat hier word gebruikt. Wat het aantal ampere betreft zou je op de camping strikt genomen met een gewoon kabeltje af kunnen. De grote bulk heeft 6 tot 8 ampere, in Frankrijk veelal 4 of 6.

Welke stekker op de camping: Stekkers
CEE vrouwtjeCEE mannetje
Links een vrouwtje, rechts het mannetje. Deze 3 pins CEE stekkers zijn de standaard op de meeste kamping in Europa
Ga je naar een camping en wil je weten welke stekker op de camping ze gebruiken controleer dan altijd in de camping gids of op de website van de kamping of er electriciteit is en van welke aard. Dus hoeveel ampere en welk stekkersysteem. In kampinggidsen zoals die van de ANWB en de ACSI staat dit nadrukkelijk vermeld.

cee stekkerblok mooi  CEE-Snoer_1

Welke stekker op de camping: Verlengsnoeren
Hierboven 2 produkten waar ik zelf de stroom me naar mijn tent breng. Ten eerste rechts de kabel. Neem genoeg kabel mee is mijn advies. Ik had 20 meter gekocht en op de 1e drie kampings (1 in Denemarken en 2 in Frankrijk) kwam ik gelijk te kort. Ik adviseer 30 meter of, als het niks uitmaakt, 50 meter, eventueel op een haspel. Ik heb nu2x 20 meter losse kabel. Geen haspel want dat is lastiger opbergen in de auto. Verder heb ik, de veiligheid voorop stellende, het stekkerblok gekocht wat je links op de foto ziet. Daar vandaan leg ik verlengsnoeren tot in de periferie van mijn bivak. Mooi gezegd of niet …

Prijzen
De prijzen liggen als volgt: De kabel van 20 meter varieert van 24 tot 19 euro. Het stekkerblok tussen de 18 en de 20 euro. Dat is bij kampeermarkten zoals De Wit in Schijndel, Obelink Winterswijk en de Vrijbuiter. Ook bij de betere tentenmakers zoals Karsten kunnen ze je de boel niet alleen verkopen maar ook nog van advies dienen. Wellicht dat je deze produkten bij webshops nog een paar euro’s goedkoper kunt krijgen. Dan komen er nog wel verzendkosten bij, hou dat in de gaten.

verloop cee engelsverloopstekker zuid europees

Hierboven 2 handige stekkers voor als je ergens bent er zijn geen officiele aansluitpunten. Links is voor de Britse eilanden (3 pins), rechts voor Zuid Europa.

verloop cee stroom

Welke stekker op de camping: Rand-aarde ?

Wat je hier ziet is een verloopstekker om bij een stroompunt electra te pakken met een CEE stekker en om die dan met een gewoon verlengsnoer naar je tent te brengen. Dit is een goedkope optie want dit verlengsnoer kost slechts tussen de 10 en de 12 euro. Op een aantal websites waar ik ben geweest word dit echter afgeraden en als onveilig beschouwd. Een gewoon verlengsnoer is niet waterdicht en beschadigd sneller dan een neopreen verlengkabel met CEE stekkers.
Er zijn echter ook mensen die hier schamperend over doen en zeggen dat een kwalitatief goed verlengsnoer geen probleem moet zijn als je het maar niet in het water legt. Ik heb de waarheid niet in pacht maar heb gekozen voor de veilige optie. Ik gebruik de CEE kabels en de CEE stekkerdoos. Eenmaal aangekomen gebruik ik in de voortent van de caravan randaarde stekkerdozen en randaarde verlengsnoeren die ik altijd van de vloer leg. Dat is een keuze die ieder voor zich moet maken. Ik ben geen veiligheidsfreak maar op het gebied van electra en gas neem ik een zo ruim mogelijke marge.

welke stekker op de camping goed en fout
Klik op de foto voor een vergrote versie.

Wikipedia over de CEE stekker