Wandelroute Melrose Eildon Hills

De wandelroute Melrose Eildon Hills begint in het pittoreske stadje Melrose. Melrose ligt in de vallei van de Tweed aan de voet van de Eildon Hills. Melrose is de geboorteplaats van de sport Rugby Sevens. De drie toppen van de Eildon Hills zijn een belangrijk landmark in de Scottish Borders. Aan de voet van deze drie bergen in de vallei van de tweed ligt Melrose. De wandelroute Melrose Eildon Hills is een wandeling van ruim 9 kilometer langs alle drie de toppen van Eildon Hills.Het gebied rond Melrose is al duizenden jaren bewoond. Het Romeinse leger kwam hier rond 80Bc en bouwde een fort in de buurt onder de naam Trimontium of ‘Plaats van de Drie Heuvels’. Ook werd er een een post of tempel gebouwd bovenop de top van Eildon Hill North. Het “Three Hills Roman Heritage Centre”  is gewijd aan het Romeinse leven in Schotland. De beroemde ruine van Melrose Abbey dateert uit 1136. In de buurt zijn een ksit gevonden met de resten van Robert the Bruce. Hij is herbegraven en een gedenksteen is geplaatst. De Ruine is uitzonderlijk mooi en een bezoek waardig.

Ongeveer 3 mijl ten westen van Melrose, aan de oevers van de Tweed, kun je Sir Walter Scott’s romantische landhuis Abbotsford te vinden.

Wandelroute Melrose Eildon Hills

wandelroute melrose eildon hills
Het kaartje van de wandelroute Melrose Eildon HillsDe 3 toppen van de Eildon Hills zijn al eerder genoemd. Op het kaartje hierboven kun je ze goed zien: Northern Hill, Mid Hill en Wester Hill. De wandelroute Melrose Eildon Hills pakt alle drie de toppen mee. Het zijn drie beroemde pukkels in het Schotse landschap en er lopen een paar prachtige paden rondom de heuvels en Melrose waar je uitstekend kunt wandelen. En dat betreft ook de river Tweed. Als wij hier zijn is het prachtig weer en meteen de eerste dag gaan we de heuvels beklimmen. Het is oppassen geblazen want er lopen veel paden over de berg. Je loopt eerste recht omhoog en dan kom je op een horizontaal stuk waarna je aan de je linkerhand een pad omhoog krijgt dat vrij stijl omhoog loopt. Als je dit volgt kom je vanzelf tussen de twee hoogste toppen terecht.

Ondanks het kaartje hiernaast adviseer ik iedereen toch even naar de Tourist Office te gaan om een fatsoenlijk kaartje en dito beschrijving te halen van de wandelroute melrose Eildon Hills. Je loopt namelijk snel fout hier. Op de website www.walkhighlands.co.uk kun je niet alleen deze wandeling ophalen maar nog veel meer.
Koop je een goede kaart dan kun je zelf je route uitzetten. Dat is een goed idee aangezien er hier heel wat fraaie wandelpaden lopen. De wandelroute Melrose Eildon Hills kent vele uitvoeringen waarvan de variant hierboven wel degene is die alle toppen beklimt.

wandeling melrose Eildon hill (18)
De drie toppen in één beeld gevat.

Hoewel de wandeling Melrose Eildon Hills alle drie de toppen beklimt is hij goed te doen. De Mid Hill heeft een stenig pad dat steil omhoog gaat maar je bent binnen een kwartierje boven. Het uitzicht is trouwens beeldschoon, zeker op zo’n mooie dag. Maar nogmaals, koop een goede wandelkaart en zet je eigen route uit.


wandeling melrose Eildon hill (2)
Deel 2 van de klim, de Northern Hill ligt nu recht voor je.

wandeling melrose Eildon hill (3)
Naar rechts kijkend zie je de Mid Hill. Het pad loopt tussen de twee heuvels door.

wandeling melrose Eildon hill (5)
Melrose in de vallei van de Tweed.

wandeling melrose Eildon hill (6)
Op weg naar de Mid Hill …

wandeling melrose Eildon hill (7)
En terugkijkend naar de Northern Hill. Het pad zie je midden op de foto naar links weglopen.

wandeling melrose Eildon hill (10)
De top van Mid Hill en tevens het hoogste punt.

wandeling melrose Eildon hill (11)
Pas op de top van Mid Hill kun je de Western Hill zien.

wandeling melrose Eildon hill (12)

wandeling melrose Eildon hill (14)

wandeling melrose Eildon hill (15)
Afdalend naar de weilanden.

wandeling melrose Eildon hill (16)
prachtige wandelpaden door het groen …

wandeling melrose Eildon hill (17)

wandeling melrose Eildon hill (1)