Wandelroute Castelbouc

Op 27 mei lopen we de wandelroute Castelbouc van het gelijknamige dorpje en kasteel naar Sainte Enimie. We lopen onderlangs de Gorges du Tarn die we tot op dat moment alleen nog maar van boven hebben gezien. Het was een prachtige dag en het was een belevenis op zich.  Voor de goeie orde eerst maar eens even een kaartje van de wandelroute Castelbouc. Dit is één van de kaartje die we gratis en voor niks bij het Office du Tourisme hebben gekregen. Iedereen die gaat wandelen of fietsen moet gewoon eerst naar die Franse VVV want ze hebben het voor mij dit jaar helemaal goed gedaan. Hieronder het kaartje van de wandelroute Castelbouc.

wandelroute castelbouc
Klik op het kaartje voor een grote versie

Wandelroute Castelbouc

De afstanden kloppen niet helemaal maar dag geld voor alle wandelingen. Ze zijn allemaal langer dan in de folders staat. Bovendien moet je hier en daar flink klauteren dus het is allemaal een stuk minder eenvoudig dan in de foldertjes. Maar ja, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. En dus gaan we vol goeie moed op stap

De afstand van de wandelroute Castelbouc is 7 kilometer, heen en weer dus 14. 

CIMG5046
Het schilderachtige middeleeuwse plaatsje Castelbouc vanaf de waterlijn van de Tarn. links van deze plek start de wandelroute Castelbouc.

Het Château de Castelbouc is de ruïne van een middeleeuws kasteel in de vlakbij Sainte Enimie. Het kasteel is een beschermd historisch monument. De ruïne torent boven het gelijknamige dorpje Castelbouc, boven de Gorges du Tarn. Het kasteel werd in de 12e eeuw opgebouwd, door Etienne de Castelbouc, een vazal van Elie de Montbrun, provinciecommandeur van de ridderorde van de Tempeliers. In de 16e eeuw bevalen de états particuliers (Franse Provinciale Staten-Generaal) van de provincie Gévaudan de vernietiging van een hele reeks kastelen in de provincie. Een aantal kastelen werd immers tijdens de Hugenotenoorlogen gebruikt als schuilplaats door protestante hugenoten. Zo werd Castelbouc in 1592 vernietigd.

De wandelroute Castelbouc kun je starten in Castelbouc of Sainte Enimie. Het pad loopt langs de stille kant van de Tarn, soms vlak langs het water, soms langs de rotsen. Ik kan iedereen aanraden de wandeling heen en weer te lopen. Je ziet gedurende dit soort tochten altijd een heel andere beeld als je de andere kant oploopt. En dat geldt in de Gorges du Tarn zeker. Ik heb ook heen en weer gefietst langs de Tarn en het zijn gewoon twee verschillende fietstochten als je heen en weer gaat.

CIMG5051
Het prachtig gerestaureerde dorpje

CIMG5061
Van waaruit we meteen het bos induiken op weg naar het water.

CIMG5055 E
n daar zijn we sneller dan we denken. Het water is ijskoud trouwens, maar dat zie je ook er wel aan af.

CIMG5076
Na een kort klimmetje bekijken we de boel weer van boven.

CIMG5077
Terugkijkend naar Castelbouc

CIMG5106
Onderweg komen we langs het pad een grot tegen

CIMG5109
maar het is zo glad dat ik er niet inkom. Vervolgens glij ik terug naar beneden.

CIMG5111
Het kraakheldere water van de Tarn

CIMG5113
De Forellen zie je hier overal gewoon zwemmen.

CIMG5126
Het prachtige pad langs de rotsen waar het water de meest mooie vormen heeft uitgesleten.

CIMG5134
Het dorpje Prades ligt tegen de wand van de Gorges aan, zoals zoveel dorpjes hier.

CIMG5171
Weer zo’n stuk in de rotswand waar het water van de Tarn honderduizenden jaren geleden een diepe gleuf in heeft uitgesleten.

CIMG5194
Het schilderachtige dorpje Castelbouc met z’n idyllische steegjes en slaperige straatjes.

CIMG5196
De broodoven van het dorp zoals je die hier in elk klein gehucht ziet.

CIMG5201
En natuurlijk het monument, in dit geval uit 1886 …

CIMG5200
Maar hergebruikt voor de mannen van het dorp die in de WO1 zijn gevallen. Compleet met uniform.

CIMG5204
En na nog een laatste blik op het grindbed van de Tarn stappen we in de auto voor een welverdiende lunch.

 

Meer over Castelbouc