Wandelen op Texel, wandelroute’s

Wandelen op Texel is een waar genot. Het eiland biedt een keur aan wandelroutes met een variatie die je nergens anders in Nederland aantreft. De noordzeekust, de waddenkust, het duingebied, de bossen en de polders maken dat je vrijwel elke soort wandeling kunt maken die je wilt. Wandelen op Texel betekent ook prachtige gebieden bezoeken zoals de Slufter, de Bollekamer, de Geul, de Hors, de Waalenburger polder, bosgebied de Dennen en noem maar op.

Wandelen op Texel

Ik beschouw Texel per definitie als één van de mooiste en meest gevarieerde vakantiegebieden van Nederland maar op wandel- en fietsgebied is het ongeevenaard. Ga je buiten het seizoen (September-Oktober, herfst op Texel) dan kun je al die prachtige paden in alle rust lopen.

Wandelroute De Koog – Ecomare – De Koog

De groene wandelroute’s apart

Paal 9 – Paal 12 (groen wandelpad Jan Ayeslag)

Wandelen tussen de vuurtoren en de Slufter (groene wandelroutes)

Groene wandelroute de Geul

Groene wandelroute de Slufter 1 (vanaf paal 28)

Wandeling rondom de Vuurtoren, Texel om de Noord

Wandelroute De Dennen

Wandelingen in de Muy

 

 

wandelen op texel
Strand en  vergezichten, karakter van Texel om de Noord.

 


Jac P Thijsse

Iemand die al heel vroeg bekendheid gaf aan Texel en het bijzondere van de Texelse natuur, was Dr. Jac. P. Thijsse uit Amsterdam. Als jong onderwijzer kwam Thijsse in 1890 naar Texel om les te geven. Hoewel Jacobus Pieter Thijsse slechts 2,5 jaar op het eiland bleef, was Thijsse zeer onder de indruk van de grote hoeveelheid planten en vogels die hij daar aantrof.
Na zijn periode op Texel kwam Thijsse nog zeer regelmatig naar het eiland en verschenen van zijn hand veel publicaties. Zo was Jacobus Pieter Thijsse o.a. medeauteur van de Geïllustreerde Flora van Nederland. Verder was Thijsse medeoprichter van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en de Vereniging tot Bescherming van Vogels. Op Texel zelf wordt de naam van Thijsse vooral in verband gebracht met het Verkadealbum over Texel, dat verscheen in 1927. Thijsse schreef echter ook andere delen uit de Verkadeserie.
Visie op Texelse natuur
Jac. P. Thijsse had, voor die tijd, een zeer opvallende en vooruitstrevende visie op de natuur. Inmiddels zijn veel van zijn ideeën algemeen aanvaard. In de tijd dat men nog verwoede pogingen deed de Slufter van de zee af te sluiten, schreef Thijsse al: ‘Maar eigenlijk is het toch aardiger, dat die Slufter open blijft met alle kansen daaraan verbonden’.

Bron: VVV texel