Volt Ampere omrekenen voor de camping

Volt ampere omrekenen is van groot belang om er voor te zorgen dat je op de camping de zekeringen er niet uitknalt. Daar gaat je campingbaas niet blij mee zijn en als je pech hebt ga je een koude nacht tegemoet. Hoe doe dat dus, volt ampere omrekenen? Vrij simpel, zal blijken.

Als je tegenwoordig gaat kamperen hebben bijna alle campings electra. Alleen de echte trekkers die fietsen of lopen hebben natuurlijk geen electrische apparaten bij zich, maar ga je met de auto of de caravan dan heb je een koffiezetapparaat, een kacheltje, laptop en/of tv, opladers en nog veel meer bij je. Maar kun je dat nou wel allemaal probleemloos tegelijkertijd aanzetten? Of knallen de stoppen er uit en krijg je heibel met de baas van de kamping? Ga je kortsluiting veroorzaken of vliegt de boel zelfs in de fik? Om dat te voorkomen is er de volt ampere omrekenen formule.

volt ampere omrekenen camping

Sommige apparaten waar je het in eerste instantie niet van verwacht vreten namelijk heel erg veel stroom. Zo pakt een eenvoudig senseoapparaat zomaar 1450 watt. Mijn straalkacheltje van 400/800 watt (400 per straalelement) pakt navenant. Ik had een koelbox die tot mijn verbazing maar 54 watt gebruikt. Een grotere, de Tristar supercool slechts 75, zelfs dat valt mee. Maar het is natuurlijk wel uitkijken want als ze aanslaan heb je toch even een piekbelasting. Staat je kacheltje te branden en slaat je koelbox aan dan kan je stop zomaar doorslaan, is mijn ervaring.

Dus hoe bepaal je nou wat je wel en niet kunt draaien? Hoe groot is het risico op sluiting en brand? Daar is een heel simpel rekensommetje voor om volt naar ampere om te rekenen:

Volt ampere omrekenen:

Neem het aantal Ampere van de camping, bijvoorbeeld 6, en vermenigvuldig dit met het voltage, meestal 220/240. Dan kom je dus aan 6 x 220/240 = 1320 / 1440 watt. Dit betekent dat je niet meer watt tegelijkertijd kunt gebruiken dan 1440 watt.

De formule volt ampere omrekenen geeft je dus de piekbelasting voor contineu gebruik. Hou er rekening mee dat apparaten die aanslaan even een piek veroorzaken op het net. Die piek knalt meestal je stop er uit.
Vervolgens moet je goed kijken hoeveel vermogen (watt) je apparaten hebben en opletten dat je niet de hele boel gelijk aanzet. In het voorbeeld hierboven moet je dus alles uitzetten (behalve je verlichting) als je een kopje koffie maakt. Soms gaat het heel even goed maar als twee apparaten tegelijk aanslaan (senseo en je bakoventje/magnetron) dan gaat de aardlekschakelaar op tilt.

Ik heb zitten kijken op internet en zie dat veel campings tegenwoordig 10 ampere hebben. In nederland hebben natuurkampings soms geen stroom en vaak 6, af toe zelfs maar 4 ampere. Dit moet je dus goed in de gaten houden en altijd de rekensom volt ampere omrekenen in de gaten houden.
Ga voor de veiligheid maar uit van een gemiddelde van 6 ampere op campings. En verder heb je overigens nog best wel speling. Ik heb bij de boer gestaan en had mijn kachel aan en gebruikte volop mijn senseo terwijl de koelbox ook nog aanstond. Geen probleem gehad. Maar zo’n boerenkamping kan wel eens een hoog amperage hebben want dat heeft hij zelf ook nodig. De kamping in de Dordogne waar ik dit jaar heen ga heeft 10 ampere maar ja, dan heb je geen verwarming nodig. Op de warme camping zul je de volt ampere omrekenen formule dus niet nodig hebben voor de kachel, maar vergeet de skottelbraai niet, en de friteuse en de fohn en ga zo maar door.

Conclusie: Ik kan hoe dan ook niet mijn kachel, senseo en/of grill-bakoventje tegelijkertijd gebruiken. Als ik koffie ga zetten gaat de kachel even uit. Vooral het moment waarop de senseo aanslaat kan namelijk de stop er laten uitslaan.

De Watt controller.
Met een Watt controller zou u meerdere kleine huishoudelijke elektrische apparaten gebruiken, zonder dat de spanning op uw campingplaats of ligplaats onderbroken wordt! In de loop der jaren heb ik wel op internet gelezen dat deze dingen hun beperkingen hebben. Ik zeg er verder ook niks over. Laat je goed voorlichten voordat je dit ding koopt of lees dit onderwerp op het Caravan forum

View topic Watt controller & Fuse Controller

Volgens mij kun je dan beter een Fuse controller of Fuse protection aanschaffen. Dit zijn apparaatjes die er voor zorgen dat jij zelf niet te veel gebruikt simpelweg door af te slaan. Je zet deze Fuse controller of protection dus tussen jouw electra en de paal op de camping. De campingbaas is er blij mee en jij hebt zelf de regie over de stoppenkast.

Maar hou wel altijd de volt ampere omrekenen formule in de gaten. Overbeladen van stroompunten, of dit nou je eigen stoppenkast is of die van de camping, is atlijd af te raden.