Route zuid engeland en cornwall

In de zomer van 2019 deed ik de route zuid Engeland en Cornwall samen met een vriend van me. Ik ging met mijn caravan en hij met zijn camper. We zijn bescheiden jongens dus geen van beide is langer dan 5 meter. Als basis voor de route zuid Engeland en Cornwall diende de camperroute van de NKC die je aldaar kunt bestellen. Maar als je deze beschrijving leest heb je die route niet meer nodig. Wij volgden die route niet maar gingen uiteindelijk redelijk free-wheelend door Het zuiden van Engeland en Cornwall.

Route Zuid Engeland en Cornwall

De reis begon met het zoeken naar een gunstig geprijsde overtocht. Dat betekent doorgaans dat je midden in de nacht op een parkeerterrein ergens in Belgie of Frankrijk staat te wachten in het donker tot de boot vertrekt. Ik raad iedereen aan even goed op te letten, vooral als je een caravan of camper hebt. Dan kunnen aanbiedingen en incourante tijden heel veel geld schelen. Bel altijd even op en vraag of er momenten dat de caravan gratis mee mag, of er vroegboekkorting word gegeven etc. Mijn maat kreeg korting bij de NKC. Door midden in de nacht te gaan was het voor mij ook voordelig. Let dus goed op en bel voor aanbiedingen.

Wij kozen voor Calais-Dover vice-versa vanwege de korte reistijd en de prijzen. We gingen om 6 uur met de boot over maar door het tijdsverschil waren we al om 10 voor 7 in de ochtend in Dover. Toen begon meteen onze eerste reisdag. Op weg naar Sissinghurst castle, een prachtig landgoed op 60 km van Dover. Want dat was een belangrijk doel van deze route zuid engeland en Cornwall, veel landhuizen, kastelen en tuinen bekijken. Verder in de pub zitten, hopelijk van muziek genieten en wandelen en fietsen.

Maar ook naar Avebury en fossielen zoeken langs de Jurassic coast. Hopelijk ergens een stoomtreintje pakken, musea bekijken en lekker door Engeland rijden. Ik heb op internet gezocht naar dingen die je gezien moet hebben in Zuid Engeland, ik heb andere mensen gevraagd waar ze heen zijn gegaan op hun vakantie in Cornwall, ik heb de punten uit de route van de NKC verwerkt in mijn kaartje en als liefhebber van de BBC heb ik alle afleveringen over het zuid-Westen van GB met grote interesse gevolgd en mooie dingen op een papiertje geklad om ze later in mijn favorietenkaart op Google te verwerken.

De Campings en pleisterplaatsen

01 – Crowborough / Sissinghurst
02 – Graffham / Petworth house via Wakehurst
03 – Reisdag naar Bath en de stad in.
04 – Bath / Avebury / Castle Combe
05 – Bath / Roman Bath’s
05 –
07 –
08 –
09 –
10 –
11 –

We hebben vooral gebruik gemaakt van campings van de Britse Camping- en Caravanning Club gebruik gemaakt. Dit zijn mooie campings met alle voorzieningen. Niet goedkoop, maar al te vaak rond de 25 euro. Maar het was aanzienlijk beter dan toen ik in 2015 in Schotland was want toen stond het pond historisch hoog (hoogste in 10 jaar, 1.43 euro) en betaalde ik in mijn eentje met mijn kleine sleurhutje al snel 35 euro voor een plek. Nu koop ik een pond voor 1.15 euro gemiddeld. Stel je voor, elk uitgegeven pond deze vakantie kost me minstens 20 cent minder.

route zuid engeland en cornwall

Klik op het kaartje voor een grote afbeelding. Hier onder geef ik een opsomming van de plekken waar we een camping hebben genomen. Neem deze route als basis maar schroom niet om een andere pleisterplaats te nemen. Wilt u ergens in de buurt staan doe dan het volgende: ga naar Google en vul als zoekterm in “camping in de buurt van … ” en vul de plek in waar u ongeveer wilt staan, bijvoorbeeld Stonehenge. Google geeft nu alle beschikbare campings rond die bestemming cq bezienswaardigheid.

Ook Zoover is een bron van info net als de website van de camping and caravanningclub UK, de NKC, de ACSI en ga zo maar door. Kies de site waar u het makkelijkste mee om kunt gaan.

Handige links:
Camping and Caravanning Club UK

NKC (koop o.a. de route)

Wie deze tekst leest voor de zomer van 2019 ziet een nog niet geheel compleet verhaal. Dat komt omdat ik nog op weg moet. Begin Juni zult u alhier stapsgewijs de verhalen van mijn reis kunnen lezen.