Route Ben Nevis, het toeristenpad

De route Ben Nevis, de moeilijkheidsgraad van het pad.

Artikel over de kwaliteit en de moeilijkheidsgraad van de route Ben Nevis, het zogenaamde toeristenpad naar de top van de Ben Nevis.  De moeilijkheidsgraad van deze wandeling wordt bepaald door de kwaliteit van het pad en de hellingsgraad.

In sommige boekjes word gezegd dat je eerst 2 kilometer 30% stijgt, dan 2 kilometer 20% en dat het dan afvlakt. Dit is absoluut niet waar en bovendien niet altijd relevant. Op de meeste websites word deze wandeling als moeilijk bestempeld.

route ben nevis
De route Ben Nevis, klik erop voor een grote versie.

Route Ben Nevis

En dat is niet voor niets: het is 7 kilometer klimmen waarbij je vanaf zeeniveau 1340 omhoog gaat.In het tijdschrift Op Pad van de ANWB krijgt de beklimming (als wandel-dagtocht) een 5 op een schaal van 1 tot 5. De duur wordt doorgaan tussen de 7 en de 9 uur gesteld zonder pauzes. Ik heb er 8 uur over gedaan, ben 40 minuten op de top gebleven, heb 200 foto’s gemaakt en ben zeer langzaam afgedaald vanwege enorme pijn en kramp in mijn dijbeen-spieren. Die 7 tot 9 uur is dus reeel maar altijd afhankelijk van je niveau. Ga dit niet doen op gympies of gewone wandelschoentjes want je hebt dan geen leuke dag.

De helling:
Het eerste deel van de route Ben Nevis gaat geleidelijk omhoog. Dat is de eerste anderhalve kilometer vanaf het bezoekerscentrum. Ben je eenmaal de 200 meter en de kruising met het pad vanaf het Youth hostel voorbij dan gaat het alras steeds steiler omhoog waarbij je doorgaans van de ene kei op de andere stapt. Je loopt dan feitelijk een trap op met hier en daar een vlakke stap en hier en daar een dubbele trede. Omdat je over keien en rotsen klautert, is dit dus gemiddeld een steile trap. Bovendien loopt het niet prettig.

De route via het Youth hostel:
Neem je de korte weg via het Youth hostel dan ga je eerst 50 meter vlak en daarna via een steile klim op niveau steile trap als een speer omhoog. Vanaf beide startpunten doe jein totaal zo’n anderhalf uur over de eerste etappe tot aan het afvlakken van het pad langs Loch Meall. Vervolgens krijg je een kort tussenstuk van hooguit een kilometer langs het meertje waar je enigszins kunt uitrusten en normaal lopen. Dan gaat allengs weer steiler omhoog, eerst via een soort van onderhouden pad met traptreden van rots en steen die echter wel onregelmatig zijn. Dan gaat het langzamerhand over in een rotsachtige pad dat dan weer overgaat in een pad dat over losse stenen en stukken rots loop. Ook dit duurt zo 1 a anderhalf uur afhankelijk van je niveau.
Tegen het einde loop je door losse kleine keien en wat grotere brokken steen door.

De sneeuw op de top (juni)
Er komt dan ook steeds meer sneeuw en uiteindelijk bagger je door de pure sneeuw. Hoe lang er per jaar geen sneeuw ligt kan ik niet zeggen maar toen ik er halverwege juni was lag er nog anderhalve meter sneeuw die vooral overdag pappig werd. Ik ben nogal zwaar (95 kilo) en zakte er tot aan mijn knieen in weg. Als je nog niet helemaal boven bent wisselen sneeuw en stenen elkaar af waarbij het soms moeilijk is het pad te zien of te volgend. Hier en daar hebben ze fijner grind tussen de stenen gegooid om een pad te vormen maar dat is niet altijd te zien of te volgen. Het laatste deel duurt ongeveer een uur afhankelijk van de diepte en de staat van de sneeuw. Toen ik er in juni was lag er een vrij dikke en zachte laag sneeuw en dat is dan heel moeilijk lopen. Op de terug weg nog moeilijker dan op de heenweg. Hieronder een overzicht van de diverse verschijningsvormen van het pad.

Conclusie: Zorg voor goeie schoenen, stokken, hoezen voor de onderbenen en afdoende kleding.

Hieronder een fotografische impressie van de route.
nevis 05
Mooi beeld van hoe je op de route ben nevis over de keien klautert.

nevis 08
Het enige vlakke gedeelte richting het meer.

nevis 09
Het meer halfweg, niet dus, het ligt op ongeveer 30% van de route

nevis 16
Feitelijk is de Ben Nevis gewoon een berg losse keien.

nevis 18
Dit zijn echt scherpe stenen waarop ik mijn (oude) bergschoenen kapot heb gelopen.

nevis 22
Say no more say no more

nevis 23
dan nog sneeuw ook

nevis 24
nevis 26
en uiteindelijk een combinatie van sneeuw en stenen.
nevis 27
sneeuw en mist, Ben nevis ten voeten uit.
nevis 29
nevis 49
Op de terugweg word het prachtig mooi weer.
nevis 51
nevis 53
Er zijn maar weinig mensen die de Ben Nevis zo hebben gezien.
nevis 55
nevis 63

Ben Nevis op Walk highlands