Rondje Texel, van Pont Naar Vuurtoren vv

Fiets rondje Texel, Fietstocht langs de kustlijn van Texel.

Het fiets rondje Texel is een fietstocht c.q. knooppuntroute van 55 kilometer die de hele kustlijn van Texel omvat. Tevens kom je tijdens dit fiets rondje Texel door of langs de dorpen Den Hoorn, De Koog, De Cocksdorp, Oudeschild en het Horntje. Dit fiets rondje Texel is bij uitstek geschikt om te fietsen vanaf de pont. Dan parkeer je in Den Helder, ga je voor 5 euro met fiets en al naar de overkant en dan afhankelijk van de wind linksom of rechtsom langs de kust.

Ga je linksom dan is het koffie in De Koog, lunch in de Cocksdorp en een visje in Oudeschild. Ga je rechtsom dan is de koffiestop in Oudeschild, de lunch nog steeds in de Cocksdorp en het visje in De Koog. Althans, zo gaat het bij mij. Ik ken mensen die overal wijn drinken en dan de trein pakken. Kies maar uit.

Hou wel rekening met de wind. Windkracht 3 in Nederland is windkracht 5 op de wadden en dan wil je langs de waddendijk geen wind tegen hebben. Overigens moet ik hierbij aantekenen dat je aan de landzijde van de dijk (onderlangs) soms nog aardig uit de wind fietst. Maar als de wind Noord-West is trap je aan beide kanten van de dijk een gat in de dag. Verder is het één van de mooiste fietsrondjes die ik ken en ik maak dit fiets rondje Texel zeker 2x per jaar. Als ik op Texel zelf verblijf fiets ik dit rondje meestal niet. Dan ga ik alle kriskras weggetjes over Texel rijden. Je kunt de ronde dus met de klok mee rijden of tegen de klok in. Ik beschrijf eerst het rondje met de klok mee, dus via de duinen, het bos en de Koog.

NB: koop op de boot even voor een paar eurootjes een klein kaartje van het eiland. Mocht u dan een keertje verkeerd rijden dan weet u waar u bent.

Fiets rondje Texel

Routebeschrijving met de klok mee:

Het fiets rondje Texel is primair een knooppuntroute. Bij de pont is knooppunt 1. Maar als je dat niet meteen kunt vinden rij dan gewoon naar beneden (langs de rechterzijde van de pontweg) en ga bij de stoplichten links de weg over. Even naar links aanhouden en dan kom je bij knooppunt 6.

Vervolgens de knooppunten:
12 (via Watermolenweg, stukje fietspad en dan de Stolpweg)
09 (Door den Hoorn, de Herenstraat)
10 + 11 + 05 (rommelpot)
na 05 ga je na een klein stukje rechtsaf de Rozendijk op
De rozendijk volg je ongeveer anderhalve kilometer en dan ga je bij ANWB paddenstoel 3854 linksaf het fietspad op richting knooppunt 15. Uiteindelijk kom je dan op de Randweg.
(Je kunt ook via de Jan Ayeslag, de Nattevlakweg en de Randweg gaan, zie daarvoor de kaart)
Vervolgens knooppunt 16, 17, 20 en 21 tot aan knooppunt 22 langs de Ruigendijk.
Bij knooppunt 22 ga je linksaf de duinen in via natuurreservaat de Korverskooi op weg naar knooppunt 27, de Slufter.
Dit fietspad loopt helemaal onderlangs de duinen tot aan de vuurtoren via de knooppunten 27, 28, 29 en 31.
Je kunt linksaf en even naar de vuurtoren en zijn omgeving.
Even via de grote parkeerplaats naar beneden en rechtsaf het pad naar de vuurtoren op. Je kunt nu naar Vlieland kijken en de zandplaat bij de vuurtoren goed zien. Na de vuurtoren (en het Vuurtorenrestaurant) volg je de vuurtorenweg (via het pad langs Horeca de Robbenjager) en vervolgens langs strandpaviljoen de Noordkaap, de reddingsboot, de pont richting vlieland en dan langs de dijk (de Volharding) naar knooppunt 32.
Hier ga je linksaf de dijk op. Vanaf nu blijf je de dijk volgen. Dit kan niet altijd overal. Zeker in het begin moet je af ten toe even onderlangs de dijk omdat je vanweg een natuurgebied even niet door kan rijden over de dijk zelf. Maar je kunt altijd weer ergens naar boven fietsen. Je ziet dan witte bordjes met onder andere de tekst “betreden op eigen risico”.
Je volgt de dijk tot aan Oudeschild. Onderweg kom je onder andere 2 vogelgebieden tegen, baken de IJzeren Kaap en het surfstrand.
Aangekomen bij Oudeschild is het tijd voor een gebakken visje. Er is hier altijd gelegenheid wat te eten in de uitstekende horeca in dit dorp. Of in de haven of in de dorpsstraat waar u bovendien naast tstekende horeca ook een aantal gespecialiseerde winkels aantreft op het gebied van electronica, watersport, fietsen en texelse wol. Hierna via de haven (en dus niet via knooppunt 39 en 40) weer bovenlangs de dijk gaan rijden. Via de knooppunten 39 en 40 komt u onderlangs de dijk te rijden) Als u de dijk helemaal volgt komt u vanzelf weer bij de pont via Het Horntje en knooppunt 1. Nu de pont weer op en terug naar Den Helder.
Routebeschrijving tegen de klok in:
Nu ga je vanaf de pont meteen rechtsaf richting Het Horntje en knooppunnt 25. Let er wel op da je vlak voor het dorp de dijk opgaat. Volgens mij loopt de officiele route onderlangs de dijk. Hierna volg je de dijk tot aan Oudeschild. Hier gaat u vrijwel zeker even koffie drinken. In de haven en in het dorp vind u uitstekende horeca en een aantal goede winkels op het gebied van electronica, fietsen, watersport en Texelse wol.
Na de koffie ga je via de haven of anders via knooppunt 38 en de IJsdijk richting knooppunt 37.
Blijf de dijk bovenlangs volgen. Bij het einde van de dijk word je even naar beneden verwezen ivm een natuurgebied, je kunt niet altijd bovenlangs. Maar dat zijn maar kleine stukjes en je kunt altijd weer ergens bij een wit bord omhoog langs het hek. Op het bord staat onder andere betreden op eigen risico. Maar je mag er wel op.
Via de Volharding en de Vuurtorenweg kom je via de Reddingsboot, strandpaviljoen de Noorkaap en horeca de Robbenjager bij de vuurtoren die je natuurlijk even moet gaan zien. Even naar beneden langs de parkeerplaats en via het pad naar rechts voor een fraai uitzicht alle kanten op, onder andere richting Vlieland. Verder is hier nog meer horeca zoals het uitstekende Vuurtorenrestaurant. De uitspanning onderaan de parkeerplaats is meer een snackbar hoewel hij er sjiek uitziet.
Vanaf de vuurtoren zoeken we knooppunt 31 op en dan gaat de reis richting De Koog via de Slufter. De knooppunten zijn dan 31, 29, 28 en 27 (Slufter, even de trap op )
Bij knooppunt 22 rechtsaf de Ruigendijk op richting de Koog.

Vanaf de Koog (U bent nu trouwens wel weer aan een gebakken visje toe) via de knooppunten 21, 20, 17, 16, 15, 05, 11, 10 en 09 naar knooppunt 12 midden in Den Hoorn.
Bekijk hier vooral het prachtige kerkje even en neem nog wat.
nu via knooppunt 6 terug naar de boot. Hou rechts aan zodat u goed uitkomt bij de boot. Een kaartje kopen hoeft niet, als u op het eiland bent mag u altijd gratis terug.

Bij de pont van Texel is een grote fietsverhuur. Dus ga je met een groep en iemand heeft geen fiets dan kun je die hier huren.

Hieronder nog een aantal mooie sfeerbeelden van de tocht.
Kijk maar goed want als je die eenmaal hebt gezien wil je meteen dit fiets rondje Texel rijden.

rondje Texel
Het begin van de fiets rondje Texel:
De boot bij Den Helder, fiets- en voetgangersingang.
rondje Texel
Het fietsdek
ronde_van_texel_03
Bij de Slufter richting de zee …
ronde_van_texel_04
En richting het land
ronde_van_texel_05
Bollenvelden in de buurt van de vuurtoren

Het prachtigefietspad door de duinen richtingde Vuurtoren.
rondje Texel
De karakteristieke rode vuurtoren van Texel.
rondje Texel
Het strand vanaf deNoordkaap
rondje Texel
Terugkijken vanaf de vuurtoren richting de Koog.
rondje Texel
Langs de waddendijk.
rondje Texel
Lepelaars in de Waddenzee, zomaar ergens langs de dijk.
rondje Texel
De molenkolk
ronde_van_texel_13
De Haven in Oudeschild.
ronde_van_texel_14
Schapen bij deMolenkolk
ronde_van_texel_15
Molenkolk met molen het Noorden.
ronde_van_texel_16
De Kaap Oosterend of IJzeren Kaap bij Oosterend op Texel. Het is ijzeren zeekaap die een baken is voor de scheepvaart. In 1854 werd de zeekaap ontworpen door architect Quirinus Harder die als bouwkundige werkzaam was bij de Dienst van het Loodswezen. De IJzeren kaap was ontworpen als vuurloos baken dat alleen overdag voor de scheepvaart zichtbaar was. De kaap vormde samen met de kerktoren van de Hervormde Kerk in Oosterend een bakenlijn ten behoeve van de scheepvaart in het oostelijk deel van de Texelstroom. Nabij de kaap lag in 1843 korte tijd een haven.
ronde_van_texel_17
Bloembollenvelden nabij Het Horntje (deze foto is trouwens onbewerkt, zo mooi zijn dekleuren in het echt ook)
ronde_van_texel_18
Blik op het Marsdiep, Texel rechts en Den Helder links.

Mijn andere websites:
Tuinplantenindex
Het Oude Gesticht

Terug naar de Texel pagina

Op Texel is een bijzonder monument te vinden: het oorlogsmonument van de Georgiërs. Je bent niet op Texel geweest als je niet op de hoogte bent van het verhaal van de Georgiërs.