pontje Ouderkerk ad Amstel

Het pontje ouderkerk ad amstel is wellicht één van de mooiste pontjes die Nederland rijk is. Ook is het pontje ouderkerk ad amstel zelf maar met name ook de entourage bijzonder oud en allemaal origineel. Het pontje ouderkerk ad amstel word met de hand voortbewogen door met een houten klos of blok het pontje langs de staalkabel handmatig voort te bewegen.

jan couvertveer ouderkerk tijden

Pontje Ouderkerk ad Amstel of Jan Coevertveer NH37

Fiets-/Voetveer
Kabelveerpont op handkracht
Naam van de boot: Jan Coevert

Het pontje ouderkerk ad amstel vaart midden in Ouderkerk over de Amstel. Gaat u fietsen langs de Amstel of komt u op uw fietstocht langs dit prachtige dorpje dan is een bezoek aan het pontje een absolute must. Het pontje is een romantische verbinding tussen de winkelstraat en de terraskant aan de Amstel. Hoewel de brug 70 meter verderop ligt bent u pas echt in Ouderkerk geweest als u met dit pontje heen en weer bent geweest. Het geld dat u betaald komt geheel en al ten goede aan dit prachtige historische project.

Website van het Jan Couvertveer. Dit is tevens de website van de toegewijde pontjesvrienden die dit prachtige stukje historie in de vaart houden.
Deeplink naar een artikel over de Historie van het Jan Couvertveer (op hun eigen website)
Officiele en up to date dienstregeling (op de eigen website)

Dienstregeling
April 10, 17 en 24 van 12.30 tot 17.00 uur
Mei 1, 8, 15 en 16, 22 en 29 van 12.30 tot 17.00 uur
Juni 5 (amstellanddag) van 09.30 – 17.00 uur
Juni 12, 19 en 26 van 12.30 – 17.00 uur
Juli 3, 10, 17, 24 en 31 van 12.30 – 17.00 uur
Augustus 7, 14, 21 en 28 van 12.30 tot 17.00 uur
September 4 van 12.30 – 17.00 uur
September 10 en 11 (monumentendagen) van 09.30 – 17.00 uur
September 18 (einde seizoen) van 12.30 – 17.00 uur.
Telefoon: 020-4961244(fam. Coevert)

Fietsknooppunten in Ouderkerk a.d. Amstel:

pontje ouderkerk ad amstel

Beetje rommelig misschien, maar dat is het feitelijk ook. Zo vind ik op Streetview van Google 2 knooppunten rond knooppunt 62. Even verderop bij een kruising zou nog een knooppunt 63 kunnen staan. Maar goed, het is een klein dorpje en je vind het doorgaans wel. Ik ga dit nog wel uitzoeken. Knooppunt 67 ligt overigens aan de kant van Amstelveen en niet aan kant van Ouderkerk. Wil je daarheen dan moet je dus bij Knooppunt 61 de westkant van de Amstel kiezen. Dat is de kant van de Horeca en de terrassen. Knooppunt 60 ligt ook aan de westzijde van de Amstel.
In de zomermaanden gaat er bij dat knooppunt het Pontje kalfjeslaan-amsteldijk naar de overkant. Je kunt dan dus gerust de stille oostkant nemen. Bij Knooppunt 68 is het pontje amstelveen-nesserlaan-ronde-hoep Dit gaat ook in de zomermaanden waardoor je ook hier de rustige kant van de Amstel kunt kiezen.

pontje ouderkerk 1

pontje ouderkerk 2
Mijn eerste blik op het pontje. Het prachtige mechaniek dat de kabel omhoog en omlaag doet en rechts daarvan het oude veerhuis.

pontje ouderkerk 3
Eén van de vier vrijwilligers trekt de klos over de kabel. Hij is dus “de klos”. Dit is echt mannenwerk, de spieren kraken, de pont zet zich in beweging

pontje ouderkerk 3a
Vrijwilliger nummer 2 houd met rode vlaggen het waterverkeer in de gaten. Vlag omhoog en iedereen stopt.

pontje ouderkerk 3b

pontje ouderkerk 4

pontje ouderkerk 5
Vrijwilliger nummer 3. Hij heeft het groene hesje aan en is niet alleen de klos maar ook de verkeersregelaar. Hij geeft het signaal dat iedereen het pontje op of af kan gaan.

pontje ouderkerk 6
Vrijwilliger nummer 4 heeft de belangrijke taak de kabel te laten zakken of op te halen. Om het pontje over de Amstel te kunnen trekken moet de kabel omhoog. Is het pontje aan de kant dan laat hij de kabel zakken en kan het waterverkeer er weer langs.

pontje ouderkerk 6a
Belangrijk moment in het leven van het Jan Couvertveer: de kabel is opgehaald. Dit gaat gepaard met enig gespetter, net als het laten zakken. De streep in het water illustreert het evenement.

pontje ouderkerk 7
Een roeier piept onder de kabel door. Vast een Amsterdammer, de 2 felrode vlaggen worden niet als signaal om te stoppen herkend.

pontje ouderkerk 8

pontje ouderkerk 10
Uitzicht naar de brug over de Amstel met links de terrassen van de uitstekende horeca in Ouderkerk a.d. Amstel

pontje ouderkerk 9

pontje ouderkerk 10a
Linksaf kijkend richting van Nes a.d. Amstel en de aftakking naar de Holendrecht (bij de Kerk)

pontje ouderkerk 11
Het oude bord met tarieven …

pontje ouderkerk 12
en een nog ouder bord met tarieven. Het pontje kost nu 50 cent voor heen en 50 cent voor weer. Daarmee steunt u de vereniging die dit historische veertje in het vaartje houd.