Pontje Langweer – De Brekken

Pontje Langweer – De Brekken is een prachtig pontje temidden van de Friese meren. Het is unieke pont, waarschijlijk de enige in zijn soort. Hij ziet er echt leuk uit en dit soort plekjes hebben mij in het verleden gemotiveerd om al die pontjes in Nederland te gaan verzamelen. Pontje Langweer is niet onbelangrijk in het Friese land en heeft zijn eigen internetpagina op de website van de Fryske Marren. Daar kun je ook meteen nog meer van die leuke pontjes vinden en informatie over de vaartijden en tarieven.

Pontje Langweer – De Brekken   Fr22

Kruist de Langweerdervaart

Kenmerken:
Soort veer: Autoveer, geschikt voor fietsers en voetgangers
Soort veerpont:  Motorveerpont
Naam veerpont: Langweerdervaart

Dienstregeling Pontje Langweer

Hele jaar van maandag tot vrijdag van 7:00 – 21:00 tot
Hele jaar op zaterdag en zondag van 09.00 tot 21.00 uur.

Contactgegevens:
Internet:
www.defryskemarren.nl
Alle pontjes in Gemeente de Fryske Marren
De langweerdervaart (info + abonnementen)

Kaartje met alle fietsknooppunten en andere pontjes (klik voor de grote versie)

HIeronder een kaartje met omliggende fietsknooppunten voor een fietsroute of knooppuntroute cq pontjesroute. Verder een paar foto’s van dit bijzondere pontje.

fietsknooppunten friese meren

Hier kunt het plaatje downloaden
Download met Rechtermuisknop + afbeelding opslaan als …

pontje langweer de brekken (9) veerpont langweer de brekken (6)

veerpont langweer (3) veerpont langweer (2)

veerpont langweer (1)  veerpont langweer (5)

veerpont langweer (4)  veerpont langweer (7)

Langweer is waarschijnlijk rond 1100 ontstaan en daarmee een van de oudste dorpen in de omgeving. Het was een tijdlang een echt vaartdorp, maar zou van oorsprong als langgerekt laag gelegen perceel grond (weer/were) annex grasland (war) zijn ontstaan waar de plaatsnaam ook van af is geleid. Het dorp werd in de 13 eeuw vermeld als Languere, in 1399 als Langwerre, in 1473 als op Langweer en in 1505 als Langhweer.

Het dorp heeft net als het naastgelegen Boornzwaag last van (dijk)doorbraken. Het werd zo een vaartdorp. In de 16e eeuw verkreeg het een waag en daarna ontwikkelde zich het, rond 1600, tot een belangrijke markt en havenplaats. De plaats had al enige aanzien daarvoor. Onder meer het geslacht Douma had een stins staan in het dorpsgebied, totdat deze in 1517 werd verwoest. Maar ook andere voorname families vestigde zich in de markt en havenplaats.

Lees verder op Wikipedia

Terug naar de pontjespagina

Vergeet nooit kleingeld mee te nemen op je pontjesroute (en zonnebrandcreme) want ik heb nog nooit een pinautomaat gezien op een veerpont.