Pontje Gaastmeer Nijhuizum

Pontje Gaastmeer Nijhuizum: Pontje Gaastmeer Nijhuizum is een belangrijke overgang om gemakkelijk tijdens je fiets- of wandelroute tussen de Friese wateren door te kunnen manouvreren. Naast het pontje Gaastmeer Nijhuizum vindt u bovendien een camping en een jachthaven. De Grons is het verbindingswater tussen de Oudegaaster brekken, het vliet Workum, het Zandmeer, Grote Gaastmeer en het Heegermeer.


pontje nijhuizum 1
De Grons op een mooie najaarsdag …

Pontje Gaastmeer Nijhuizum

Pontnummer: Fr 24
Gaat over: de Grons
Naam: ‘Droech oer de feart’ (droog over de vaart)
Uitbater: Gouden Plakje

Website:
Gemeente Nijhuizum
Het gouden Plakje

Dientsregeling:

Van 1 april tot 1 oktober
Maandag t/m Zaterdag
8:00 – 13:00 uur 
14:00 – 19:00 uur
Zondag
11:00 – 13:00 uur 14:00 – 19:00 uur

Voor gasten van Gouden Plakje is de pont gratis. Anderen betalen per persoon € 1,00

Via het Gronspaed kun je vanuit Nijhuizum naar Gaastmeer fietsen. Met het pontje Gaastmeer Nijhuizum of “Droech oer de feart” word je dus voor 1 euro over het water van de Grons worden gezet. Het pontje Gaastmeer Nijhuizum is voor fiets- en waterverkeer en het word door de familie Renema bediend.

Deze pont is te vinden als u het fietspad volgt van Gaastmeer naar Workum of andersom. Hieronder een kaartje met fietsknooppunten rondom dit pontje:

pontje gaastmeer nijhuizum fietsknooppunten

Klik op het kaartje voor een grote versie

pontje gaastmeer nijhuizum 6

pontje nijhuizum gaastmeer

pontje gaastmeer nijhuizum 2

pontje gaastmeer nijhuizum 0

pontje gaastmeer nijhuizum 5

pontje gaastmeer nijhuizum (8)

pontje gaastmeer nijhuizum 4

pontje gaastmeer nijhuizum 3

Nijhuizum: Nijhuizum is met zo’n dertig inwoners een van de kleinste dorpjes van de gemeente Súdwest Fryslân. Het streekdorp ligt zo’n twee kilometer ten oosten van Workum en wordt omgeven door een spoorlijn en de Vlakke Brekken. Nijhuizum is van oudsher een agrarisch dorp. Het beeld en de sfeer van de plaats worden bepaald door een lint van boerderijen, omgeven door veel groen. Nijhuizum is een echt landelijk dorp, met als voornaamste bron van inkomsten de melkveehouderij waarvan een deel een nevenactiviteit heeft in de recreatieve sfeer. Gezien de bijzondere landelijke ligging, vlakbij de Brekken en met aansluiting op de Fluessen, is dit goed verklaarbaar.
Nijhuizum heeft naast een biljartclub weinig voorzieningen en is hiervoor met name aangewezen op het nabijgelegen Workum. Het dorp ligt voor autoverkeer aan een doodlopende weg, maar is met twee fietspaden ontsloten. Zo kan men vanuit Nijhuizum met de fiets(pont) naar Gaastmeer of over het Brekkenpaed naar Oudega.