pontje enspijk marienwaerdt

Pontjes Enspijk Marienwaerd.
Het pontje Enspijk Marienwaerdt, officieel het toeristische fiets- en voetveer het Enspijkse Veer, vaart sinds 1996 tussen het dorp Enspijk en het Landgoed Mariënwaerdt. De veerverbinding werd in de vaart gebracht in het kader van het toeristisch project ‘Linge, Lusthof van Nederland’.

Het is één van mijn favoriete pontjes. Klein, over een prachtige rivier en alleen voor voetgangers en fietsers. Je moet wel goed oppassen want de route naar het pontje loopt tussen een paar huizen door aan de kant van Enspijk en aan de kant van Marienwaërdt door de bosjes aan de kant van de weg. Goed op de kaart kijken dus.

pontje enspijk marienwaerdt
De idyllische omgeving van het pontje Enspijk Marienwaerdt

Pontje Enspijk Mariënwaerdt

Kruist de Linge
Pontnummer : Ge25
Fiets-/Voetveer
Motorveerpont
Naam : Janske
Dienstregeling
Van 22 t/m 30 maart op zaterdag en zondag van 9:30 – 17:30 uur
April t/m september dagelijks van 9:30 – 17:30 uur
volgens mijn informatie vaart dit pontje niet als er meer dan 70 % kans op regen is.
Tel: 0345-681326 (Landgoed Mariënwaerdt)
Tel: 06-40739552 (Schipper)
E-mail : info@uiterwaarde.nl
www.uiterwaarde.nl

Dit is weer zo’n idyllisch pontje waar ik graag kom. Je moet er aan de ene kant van de Linge voor tussen de huizen door en aan de andere kant via een parallelpad door het struweel om er te komen. Aan de kant van Enspijk is het nog even goed opletten.
Je moet ergens aan de Kampsedijk tussen de huizen door om het te vinden. Aan de rechterkant van de weg vanuit Enspijk en aan de linkerkant van de weg vanuit Deil staat een klein bordje, wit met rode opdruk, met de naam van het pontje er op. Aan de andere kant, de kant van Mariënwaerdt, moet je even het pad volgen het struikgewas in dat tussen de weg en de Linge in ligt. De overtocht is snel en kort. De schipper was in mijn geval uitermate kundig en stuurde het pontje in één vloeiende halve cirkel naar de overzijde.

Hieronder nog even een kaartje met fietsknooppunten in de buurt van de pontjes

fietsknooppunten pontje enspijk marienwaerdt
LET OP: het is Enspijk en niet Spijk zoals op het kaartje. Spijk is elders.
Bron: routeplanner.fietsersbond.nl

01 pontje marienwaerdt enspijk

02 pontje enspijk
03 pontje linge
05 linge
06 pontje marienwaerdt
07 enspijk
08 marienwaerdt
09 voetveer marienwaerdt
10 voetveer enspijk
11 gedicht over water

De Heerlijkheid Mariënwaerdt
Dit prachtige Landgoed is meer dan een bezoekje waard. Op Mariënwaerdt staan drie landhuizen en zeventien boerderijen. Mariënwaerdt heeft 40 Rijksmonumenten, waaronder veertien monumentale hofsteden en vele hooibergen en vloedschuren.
De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot 1129, toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan ’t Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat.
Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Het landgoed is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed. De naam ‘Heerlijkheid’ verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed bij aankoop kreeg: jacht-, pacht- en visrecht plus beheer van wegen en watergangen. De naam ‘Mariënwaerdt’ betekent ‘eiland van Maria’. Een waard is de oude benaming voor een stuk land dat ingesloten is door rivieren. Op de plaats waar nu het Huis staat, stond vroeger een klooster met kapel. Deze werd opgedragen aan de patrones van de kerk, Maria.

De naam Mariënwaerdt
De stroomrug waarop het klooster gebouwd werd lag als een eiland te midden van het lagergelegen land, dat het grootste gedeelte van het jaar onder water stond. De naam Mariënwaerdt betekent dan ook het eiland (waard) van Maria. Het klooster bevond zich in een gevarenzone, precies op de grens van de provincies Utrecht, Holland, Gelre (Gelderland) en Brabant, waar vaak werd gevochten en geplunderd. Het werd dan ook meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. In 1567 maakten de vernielingen en plunderingen door de bendes van Brederode hier definitief een einde aan.

Ik kan iedereen aanraden een bezoekje aan dit prachtige landgoed te brengen. Bezoek hun fraaie website voor meer informatie.