Pontje Batenburg Demen, het heerlijke veer

Het pontje Batenburg Demen noemen ze ook wel “Het Heerlijke Veer” en dat is terecht. Dit is het soort pontjes waar ik voor om ga rijden. En in dit geval doe je dat ook voor de verrukkelijke plaatsjes die door het pontje Batenburg Demen worden verbonden. Wat ik me nog erg goed kan herinneren van het pontje Batenburg Demen is dat ik aan de kant van Batenburg geruime tijd in totale rust op een bankje hebben zitten genieten van de omgeving, de rivier en vooral de intense stilte.

pontje batenburg demen
De Kasteelruïne (Fort noemen ze het zelf) van Batenburg.

Batenburg is een historisch stadje (en geen dorp) waarvan de oorsprong teruggaat tot het haar 1000. Er is een kasteelruine en een fiks aantal monumentale gebouwen en boerderijen. Het is de moeite om op een regenachtige dat eens in de historie van dit plaatsje te duiken of de onderstaande linkst te bekijken. Batenburg moet je dus even gaan bekijken als je het Heerlijke Veer hebt genomen. Neem echt even de tijd om dit pareltje in het Gelderse landschap te bekijken.
Demen in Noord Brabant, de andere zijde van het pontje Batenburg Demen, is een slaperig dorpje met een enorme kerk en 181 inwoners. De geschiedenis van Demen gaat terug tot de 11e eeuw. Hiervan getuigt het feit dat de parochiekerk aan de heilige Willibrordus is gewijd.

Demen behoorde tot het Land van Ravenstein en de Sint-Willibrorduskerk werd in de periode 1648-1795 van belang voor de inwoners van Batenburg en omgeving, aan de overzijde van de Maas in het Land van Maas en Waal gelegen, waar geen godsdienstvrijheid heerste en de kerk vanaf 1608 door de hervormden in gebruik was genomen. Ook de katholieken uit het nabijgelegen Dieden, waar de kerk sinds 1614 in hervormde handen was, kwamen naar Demen om de Mis bij te wonen.

Batenburg wikipedia
De website van Batenburg
De vereniging heemkunde Ravenstein

Pontje Batenburg Demen Ge46 / NB27

Deze pont gaat over de: Maas
Het is een Fiets- en Voetveer
Soort pont: Motorveerpont / koplader
Naam: Het Heerlijke Veer

Dienstregeling:
De dienstregeling is uitgebreid en ik verwijs dan ook graag naar hun eigen specifieke web-pagina voor de dienstregeling van het pontje Batenburg Demen.

Informatie Uiterwaarde.nl
0344-681644 (Uiterwaarde)
06-30956978 (schipper)
Email: info@uiterwaarde.nl
Website: www.uiterwaarde.nl

Het pontje Batenburg Demen kunt u vinden op onderstaand kaartje bij “5”. Het pontje gaat vanaf het Pittoreske dorpje Batenburg (Gelderland) naar Demen (Noord Brabant). Vandaar kunt u richting Ravenstein, Megen en de Gouden Ham of het land in richting Oss. Ik kan u echter aanraden het water te volgen en de pontjes te pakken. En vergeet niet onderweg te stoppen want in elk gehucht langs de Maas kunt u eten of drinken.

pontjesroute maas
Bron: routeplanner.fietsersbond.nl
Het pontje loopt tussen de knooppunten 73 in Batenburg en Knooppunt 1 bij Demen. De weg wijst zich hier vanzelf. Vergeet niet aan de schippers van de kleine pontjes naar het kaartje van de omgeving en de knooppunten te vragen. Dit is een gratis kaartje en u kunt daarmee uitstekend langs de Maas fietsen.

knpt batenburg-Ravenstein
Bron: routeplanner.fietsersbond.nl

In sommige dorpjes word u nogal het dorp ingestuurd door de knooppunten. Over het algemeen kunt u gewoon langs de rivier blijven rijden. U komt het pontje dan gewoon tegen. Maar de plaatsjes langs de Maas moet u zeker niet links laten liggen. Er is gezellige horeca, de mensen zijn hartelijk en vriendelijk en de kwaliteit van het gebodene zonder meer van niveau.

pontje batenberg-demen 01
Beelden vanaf de zijde van Batenburg

pontje batenberg-demen 03
Op de achtergrond de reusachtige en monumentale kerk van Demen.

pontje batenberg-demen 04

pontje batenberg-demen 05

pontje batenberg-demen 06

pontje batenberg-demen 07
Een heerlijk rustig plekje met de resten van een kabelpont.

pontje batenberg-demen 08
De kant van Batenburg.

pontje batenberg-demen 08a
Uitvarend over de Maas richting Demen, kijkend naar Batenburg.

pontje batenberg-demen 09
De rede van Demen

pontje batenberg-demen 10
pontje batenberg-demen 11

pontje batenberg-demen 12
Weer richting Demen varend

pontje batenberg-demen 13
De Maas tussen Batenburg en Demen.

pontje batenberg-demen 13a
Foto’s van Foto’s