Pontje Alphen Lith, Maas en Waal

Pontje Alphen Lith. Het pontje Alphen Lith bevind zich langs de Maas vlakbij de Lithse Ham, een prachtig watersportgebied langs de Maas bij Lith, Maren en Kessel. Het pontje Alphen Lith ligt tussen de veerpontjes Oijen–Alphen en Maren–Alem. Dit is dus ook een mooi gebied voor een pontjesroute. Vooral ook omdat je hier vlakbij de Waal zit en dus van de ene rivier naar de andere kunt fietsen. Verder zit het pontje Alphen Lith nog redelijk dicht bij de Gouden Ham. Kortom, pontjesland in het kwadraat.

Pontje Alphen Lith

Pontnummer: GE36 / NB18
Gaat over de Maas
Autoveer
Kabelveerpont met motor
Naam: Lith

pontje alphen Lith

Dienstregeling
Gehele jaar van maandag tot vrijdag van 06:00 – 24:00 uur
Gehele jaar op zaterdag en zondag van 08:00 – 24:00 uur
Informatie Stichting Maasveren
Telefoon: 0412-481568
Website: www.maasveren.nl
Mooie en betrouwbare pont die het gehele jaar vaart.

De Fietsknoopunten
Met de fietsknooppunten zit het aan de kant van Lith echter niet helemaal lekker. Die zijn er namelijk niet als je van de pont komt. Je komt dan ergens tussen 2 knooppunten zonder dat je direct weet waar je heen moet. Ik heb tenminste geen aanwijzingen gezien. Ik wilde richting Oijen en ben gewoon meteen naar links gereden langs het water. Dat gaat goed. Verderop in Lithooijen bij de kerk is het ook onduidelijk. Het maakt echter niet uit of je linksaf gaat bij de kerk en dan aan het einde rechts of bij de kerk rechts en dan rechtdoor aanhouden richting de dijk. In beide gevallen kom je goed uit. Linksaf is wat leuker vind ik, je fietst dan langs het water. Daarna is het prima aangegeven.

Lith + Alpen GE36-NB18 overzicht

Hierboven en hieronder eerste twee knooppuntkaartjes met de fietsknooppunten in de directe omgeving van het pontje Alphen Lith. Van de pont naar de knooppunten 33 en 1 is het even goed opletten. Maar zolang je globaal langs het water blijft rijden of daar in de buurt blijft gaat het allemaal goed.

Plan je fietsroute op de Fietsrouteplanner van de ENFB. Word meteen donateur of lid.
Daaronder een fotografische impressie van de omgeving.
Lith + Alpen GE36-NB18 detail


pont lith 01

pont lith 04

pont lith 03

pont lith 02

pont lith 05

pont lith 06

pont lith 07

pont lith 08

pont kabel 01

pont kabel 02

maas prinses maxima sluizen 2

maas bij lith 01

pont lith 09

Het plaatsje Lith heeft een geschiedens die vele eeuwen terug gaat. De oudste sporen van bewoning in deze regio dateren van 700 v.Chr. tot 500 v.Chr., overeenkomend met de Late Bronstijd en de Vroege IJzertijd. De voorwerpen zijn gevonden bij het uitgraven van de grindgaten van de Lithse Ham. Ook Romeinse voorwerpen zijn daar gevonden.
Lith wordt voor het eerst in de geschiedenis genoemd in het jaar 991, wanneer de Franse koning Hugo Capet de eigendomsrechten van de Sint-Remigiusabdij te Reims op goederen in onder meer Lithoijen bevestigt. Hier wordt gesproken van Litta of Klein-Lith, in tegenstelling tot Groot-Lith, het huidige Lith. Vanaf 1024 kwam de heerlijkheid Heerewaarden, waar Lith deel van uitmaakte, in handen van het domkapittel van Sint-Lambertus te Luik. Als parochiekerk diende vanouds de Sint-Remigiuskerk in Het Groenewoud te Lithoijen.

Het waterschap Polder het Hoog Hemaal werd in 1325 opgericht en dit had heemraden uit Lith, Lithoijen, Geffen en Oss. Lith had ook een schepenbank of dijkstoel, daar de schepenen ook heemraad waren. In 1359 ontwierp het Luikse kapittel een bestuursreglement en verkreeg Lith het marktrecht. Ook werd toen de gemeynt verdeeld.

Lees meer op Wikipedia