Falkirk wheel in Falkirk, Schotland

Het Falkirk Wheel is een prachtig kunstwerk in Schotland bij Falkrik, globaal tussen Edinburgh en Glasgow. Het Falkirk-wiel is een draaiende scheepslift. Het Falkrik Wheel verbindt het Forth and Clyde Canal met het Union Canal, waarbij een hoogte van 35 meter overbrugd wordt. Deze zogemaamde scheepslift werd voltooid in 2002. De volledige realisatie van het project kostte 84,5 miljoen pond. Voor die tijd waren deze kanalen verbonden met behulp van elf sluizen. Het is de enige roterende scheepslift ter wereld en wordt beschouwd als een uniek kunstwerk.

falkirk wheel 00

De bassins, waar de vaartuigen zich in bevinden, zijn niet volledig aan het wiel bevestigd, waardoor ze parallel aan het grondoppervlak blijven. Zowel aan het grote wiel als aan het bassin zijn ringen gemonteerd. Zodra het wiel draait draaien de ringen ten opzichte van elkaar. Binnen anderhalve minuut is het wiel 180° gedraaid.

 

falkirk wheel 00b
De kuip met de boten er in die meedraait in het wiel op dubbele wielen.

Het Falkirk Wheel

Het Falkirk wheel is een attractie waar je een leuk dagje uit van kan maken. Het is een prachtig “kunstwerk” en het aanzien waard. Als je de tijd hebt kun je een boottochtje maken en het wheel ook daadwerkelijk gebruiken. Helaas waren wij er op doortocht en was de tijd gelimiteerd. Desondanks hebben we er een uurtje doorgebracht en genoten van het toen nog heerlijke weer in Schotland.

Het werk aan het Falkirk Wheel is in 1999 begonnen en was in 2002 klaar. De oude sluizen zijn verwijderd en er is woningbouw voor in de plaats gekomen. Wie dergelijke sluizencomplexen wil zien moet maar even zoeken op internet want ze zijn er nog wel. Ook in Falkirk zelf trouwens maar dat zijn niet de Falkirk Sluizen maar sluizen in het Forth and Clyde Canal richting de Noordzee.


falkirk wheel
Hierboven nog resterende sluizen in het plaatsje Falkirk.
Hieronder kaartjes van het canal-system van het Union canal en het Forth and Clyde canal.

Klik op de kaartjes voor een grote versie

falkirk wheel 2forth an Clyde canal union canal

Het Falkirk Wheel heeft is gebouwd als onderdeel van de Milennium link, een project om het Union Canal en het Forth and Clyde Canal met elkaar te verbinden. Het Union Canal was toen nog gesloten voor doorgaan verkeer en dat is veranderd door een paar duikers te verwijderen en een paar stremmingen op te heffen. Onder andere vele sluizen waren in ‘disrepair'(engels voor kapot) en dat is allemaal rechtgezet.

Toen dat eenmaal gebeurt was kon de scheepvaart (de Narrowboats) weer op gang komen en doorvaren naar Edinburgh. Daar is nog een fiks project uitgevoerd door een plaatselijke brug te restaureren. Ze wilden hem eerste permanent open zetten maar uiteindelijk is ook die gerestaureerd.

Nu is het een project vanwereldfaam waar mensen van heinde en verre op af komen. Nog altijd er zijn sluis-trappen zoals die in Falkirk zelf. Maar deze barage van 11 sluizen is nu gerestaureerd evenals een groot aantal andere knelpunten in het systeem.

Hieronder een fotografisch empresie van het Falkrik Wheel alsmede een fimpje

CIMG0313

falkirk schotland locatie 2
De locatie in Schotland tussen Edinburgh en Glasgow

falkirk wheel 01

falkirk wheel 02

falkirk wheel 03

falkirk wheel 03a

falkirk wheel 03b

falkirk wheel 04

falkirk wheel 05

falkirk wheel 06

falkirk wheel 07

falkirk wheel 08

falkirk wheel 09

falkirk wheel 10

falkirk wheel 11

falkirk wheel 12

falkirk schotland locatie 1

 

 

 

http://www.canalguide.co.uk/canals/britain_canal_union.html