Ben Nevis, de route naar boven

De route naar de top van de Ben Nevis

Je kunt de Ben Nevis op meerdere manieren beklimmen. Ten eerste is er het toeritenpad en de klimroute. Die laatste laat ik aan de liefhebbers. Om het toeristenpad de Ben nevis op te volgen zijn er 2 mogelijkheden.

Ben Nevis, de startpunten:

Er zijn 2 mogelijke startpunten:

Optie 1) Bij het bezoekerscentrum Glen Nevis

Optie 2) Bij het youth-hostel Deze 2 paden komen uiteindelijk bij elkaar.

Optie 1 is ongeveer 200 meter klimmen in anderhalve kilometer.
Optie 2 is ongeveer 200 meter klimmen in 600 meter. Je wint dus 900 meter in optie 2 maar het gaat wel vrij steil omhoog

Ik heb voor optie 2 gekozen omdat mijn klimmaatje dat liever wilde. Ik had een lichte voorkeur voor de eerste optie. Je bent meteen even flink moe van die beklimming terwijl je nog een heel stuk te gaan hebt naar de top van de Ben Nevis. De gemiddelde wandelaar adviseer ik dus optie 2, starten vanaf het bezoekerscentrum en geleidelijk aan beginnen. Hieronder een paar kaartjes waarop de 2 opties te zien zijn.

In de praktijk wijst de weg zich vanzelf. Je komt vanaf Fort William eerst lang het bezoekerscentrum, dan de grote camping (Glen Nevis) en dan het jeugdhotel. In beide gevallen start je over een bruggetje over de rivier de Nevis. De weg heet Glenn Nevis. Op Google kun je het allemaal prima zien. Zit je op de camping Glenn Nevis (20 tot 30 pond per nacht) dan kun je in een paar minuten naar de start bij het Youth Hostel lopen. Het bezoekerscentrum is iets verder lopen maar geen kilometers. Zal een minuutje of 10 zijn. Nogmaals, de weg wijst zichzelf.

De parkeerplaats bij het bezoekerscentrum bij de Ben Nevis is groot en zie je aan de linkerkant van de weg vanaf Fort William tussen de weg en het riviertje in. Verder wijst de weg zich vanzelf. Zowel vanaf het bezoekerscentrum als vanaf het Youth Hostel zie je vanzelf een bruggetje over de Nevis en is het verder een kwestie van het pad volgen. Je moet altijd voor het brede pad kiezen. Tot 2 keer aan toe kom je een klein zijpad tegen voordat je aan de zig-zags begint. Laat al die kleine paadjes of stukjes die op een pad lijken links liggen en blijf op het grote pad lopen. Dan kan er niks misgaan.

kaartje startlocaties omgeving
De startpunten langs de weg “Glen Nevis” en de route naar boven.kaartje startlocaties 2
De beide startlocaties in beeld met het verschil in afstand en de hoogte van het punt waar de beide opties bij elkaar komen.

route 7 nevis linnhe
Het zigzag-pad naar de top in beeld vanaf Loch Linnhe op een mooie heldere dag

route 5
Het “makkelijke” deel in beeld. Rechts is het bergmeer.

Ben nevis pad
Foto uit de oude doos waar het hele pad opstaat. Geen idee hoe ze die hebben genomen.

route 4 bergmeer
Het makkelijke deel van het pad en het Lochan Meall an t-Suidhe, of Loch Meall, vrij vertaald
het meertje in het midden.  Dit is echter onjuist, je bent nog lang niet halverwege.

ben fortwilliam loch linnhe
Ben Nevis vanaf Loch Linnhe met Fort William op de voorgrond. Op deze foto kun je mooi zien
waarom de bijnaam van deze berg “the Old Gray Elephant” of “the Sleeping Elephant is”.

 

Handige links:

Glen Nevis visitor centre

Fort Williams info