Ben Nevis beklimmen, de wandeling

Ben Nevis beklimmen, de hoogste berg van Groot Brittannië en Schotland, is een mooi doel als je op vakantie gaat in Schotland. Je ziet meteen een zeer mooi stuk van Schotland en bent meteen bij de hoogste punten. Aan de achterzijde van Ben Nevis (tov Fort William) is een skicentrum waar je bovendien prachtig langs de skilift naar beneden kunt fietsen met mountainbikes.

ben nevis beklimmen
Karakteristiek beeld van Ben Nevis: in de mist

Kenmerken van Ben Nevis:

Hoogte: 1344 meter of 4409 foot
Lengte “Toeristenpad”: ongeveer 6.5 kilometer

Adres:
Bezoekerscentrum:
Glen Nevis
Fort William, PH33 6ST Scotland

Camping Glen Nevis Holidays:
Glen Nevis, Fort William, PH336SX Scotland

Youth Hostel:
Glen Nevis, Fort William, PH33 6SY Scotland

Er zijn nog 2 andere artikelen over de Ben Nevis Beklimmen:

  1. De route met kaartjes van de omgeving
  2. Het pad: fotografische impressie en informatie over het pad zelf.

Hieronder mijn fotoalbum

Ben Nevis

De Ben Nevis beklimmen

Deze artikelen betreffen louter informatie over de Ben Nevis beklimmen via de zogenaamde toeristische wandelroute en niet de klimroute aan de noordzijde.

Algemene informatie:

De top van de Ben Nevis is zeer moeilijk te vinden tenzij je in de zomer de berg beklimt. Als je buiten het seizoen of in je eentje op weg gaan naar de top van deze illustere berg gelden de volgende regels:

  •  Zorg dat je kunt navigeren met kompas of anderszins.
  • Zorg dat je alle gegevens hebt die nodig zijn om zonder pad of wegwijzers de top te vinden.
  • Houd er rekening mee dat je door mist, sneeuw en regen de top niet kunt zien en je dus ook niet ziet waar je heen gaat.
  • Bereid je voor op mist, regen, koude en vorst, diepe sneeuw, gladheid en modder.
  • Hou er rekening mee dat je al snel geen bereik meer hebt met mobiele apparaten.
  • Neem spullen mee om je in noodgevallen te kunnen redden zoals een isolatiedeken, een fluitje, noodrantsoen in de vorm van water en iets te eten om 48 uur door te komen.
  • Trek afdoende kleding aan tegen kou en nattigheid.
  • Vertel mensen dat je naar boven gaat en wanneer.

Dit lijkt allemaal enigszins overdreven maar dit is een verraderlijke berg met moeilijke paden. Ik was er in juni en kijk naar de foto’s, sneeuw en mist. Toen de wolken opentrokken was het prachtig maar op de heenweg kon ik niks anders doen dan de voetstappen in de sneeuw volgen.In het voorjaar kan het ook nog wel gebeuren dat de voetstappen dichtsneeuwen. Dat gebeurde dit jaar (2015) nog in juni. Ook dan kan het moelijk zijn om de juiste weg te vinden. Ook kun je dan de sneeuwrand aan de noordkant niet zien door overhangende sneeuw. En daar zit een ravijn. Een ernstig ongeval is dan onvermijdelijk. Jaarlijks vallen er doden op deze berg dus onderschat de beklimming niet. Ga je in de zomermaanden dan ben je zeker niet de enige en kun je de massa volgen en heb je geen kompas of zo nodig.

Moeilijkheidsgraad:
De wandeling is te doen voor mensen die regelmatig wandelen en een tocht van minstens 7 uur achter elkaar kunnen lopen. Hou rekening met 4 uur omhoog en 2.5 tot 3 uur naar beneden. Dat is inclusief korte pauzes. Ik heb er in totaal 8 uur over gedaan en ben 45 minuten boven gebleven. Bovendien heb ik zo’n 200 foto’s gemaakt. In totaal ben ik precies 8 uur onderweg geweest. Trek waterdichte en stevige bergschoenen aan. Neem eventueel van die hoezen mee voor je onderbenen tegen de nattigheid van de sneeuw. Ik was bovendien erg blij met mijn nordic wandelstokken of skistokken omdat die veel extra steun geven bij het balanceren over de keien. Vergeet niet het ronde schijfje aan de onderzijde mee te nemen omdat je daar in de sneeuw erg veel profijt van hebt.

Of bekijk de prachtige foto’s hieronder nog even …

nevis 28
De Ben Nevis beklimmen op de heenweg: dik in de mist …

nevis 54
En op de terugweg in de zon!

nevis 32
Trots en blij. De pijn zou nog komen.

nevis 57
Een beeld dat 355 dagen per jaar niet is te zien: Loch Linnhe en loch Eil met de camping
en het Youth hostel in het dal van de Nevis.  Dit is ook de kopfoto van deze website.

 

Ben Nevis op Walk highlands